Skip to main content Skip to footer

Hoe wordt de fysiotherapie betaald?

Hoe zit het met de zorgverzekering?

De fysiotherapeutische behandelingen worden voornamelijk vergoed door uw zorgverzekering. Wanneer u bij Kinese Fysiotherapeuten onder behandeling bent zullen wij u zo goed mogelijk proberen voor te lichten over de vergoeding en de eventuele kosten die voor eigen rekening zijn. Onze praktijk sluit jaarlijks met de meeste zorgverzekeraars contracten af en daarmee kunnen de kosten van de behandelingen rechtstreeks bij de verzekering worden gedeclareerd door de praktijk.

Wanneer de praktijk geen contract heeft afgesloten met een zorgverzekeraar, zal dat duidelijk met u besproken worden, zodat bekend is welke kosten voor eigen rekening zijn.

Zit fysiotherapie in het basispakket?

Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. Voor meer informatie over de fysiotherapie en het basispakket zie Informatie basispakket

Vergoeding fysiotherapie jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. In de Zorgverzekeringswet staan deze aandoeningen opgesomd in de zogenaamde chronische lijst. Deze lijst bevat veel medische termen. U kunt ook bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut navragen of u een aandoening heeft die op deze lijst staat.

Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder

Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid staat, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je dan zelf. 

Heeft u geen chronische aandoening? Dan wordt de fysiotherapie niet vanuit de basisverzekering vergoed.

Fysiotherapie en de  aanvullende verzekering

Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan krijgt u mogelijk meer behandelingen vergoed. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar ook naar vergoedingen van behandelingen zoals Mensendieck of Cesar. En of u een eigen bijdrage moet betalen.

Bekkenfysiotherapie

Bij urine-incontinentie krijgt u de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.

Oefentherapie

Bij artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgt u de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed. Bij claudicatio intermittens (etalagebenen) krijgt u de eerste 37 behandelingen oefentherapie vergoed.

Heeft u COPD in fase 2 of hoger? Dan krijgt u vanaf 2025 alle behandelingen voor oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. U krijgt de oefentherapie vanaf de eerste behandeling vergoed en er is geen maximum aantal behandelingen meer.

Als u COPD in fase 1 heeft, dan krijgt u geen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.

Wordt u ernstig beperkt in uw dagelijks leven door zware reumatoïde artritis? Dan krijgt u vanaf 2025 oefentherapie vergoed vanuit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat de therapie goed werkt en daarom krijgt u vanaf de eerste behandeling alle behandelingen vergoed vanuit het basispakket. De vergoeding geldt alleen voor mensen met ernstig functionele beperkingen. 

Prijzen fysiotherapie

Er gelden geen vaste prijzen voor fysiotherapie en oefentherapie. Bekijk hier onze Tarieven 2025

6 praktijken: 25 therapeuten in 1 team
BLIJVEND IN BEWEGING

Online aanmelden

Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness- en groepstrainingen.

Meld u direct online aan.

Aanmelden